Invester i Verdensmål 13: Klimaindsats

Den globale opvarmning viser tænder i tide og utide, og menneskeskabte klimaforandringer er en af de største udfordringer, vi står med i dag. Herhjemme viser det sig typisk i voldsomt vejr, tørre somre og varme, våde vintre. Noget, der naturligvis giver udfordringer for både landbrug og dem med oversvømmede kældre, men vores kystklima tager alligevel de værste vejrudsving.

Vores problemer er nemlig intet at regne i forhold til de udfordringer, vi ser rundt om på planeten. Det Globale Syd, som dækker over det meste af Afrika, Amerika syd for USA, Asien og det nordlige Oceanien, er ekstremt hårdt ramt af klimaforandringerne. Her betyder højere temperaturer om sommeren, at områder bliver næsten ubeboelige, at tørke får høsten til at slå fejl, og at tyfoner, orkaner og ekstremt vejr tager alt fra folk, der i forvejen har for lidt.

Samtidigt ligger der en indbygget uretfærdighed i, at Det Globale Syd betaler så høj en pris for en velstand, der i høj grad findes i Vesten – selvom velstandsstigningerne naturligvis også har haft kæmpe betydning i Den Tredje Verden.

Verdensmål 13 lægger op til, at det først og fremmest skal løses på den politiske bane. Samtidig er det måske det verdensmål, som rummer et af de største potentialer. Udfordringer, som kan løses med vilje og kløgt, teknologi og penge.

Der findes nemlig virksomheder, som arbejder med at opfinde CO2-reducerende tiltag og imødekomme klimaforandringerne. Her er masser af nybrud og spændende idéer, som er i deres spæde begyndelse. Nogle får gang på jord, andre finder aldrig den balance mellem input og output, som gør dem bæredygtige.

En spændende teknologi er Direct Air Capture, eller DAC, som filtrerer CO2 ud af atmosfæren. CO2’en kan herefter bruges i alt fra brændstof til brus i Coca Cola. Teknologien virker, men der skal ske noget i forhold til skalerbarhed, energiforbrug og økonomi. Lykkes det at knække nødden, er potentialet nærmest uendeligt. Dette er bare én af de mange boblere, som du forhåbentlig kan investere i fremover. Indtil videre anbefaler vi dog at bruge kræfterne på aktier, der har bevist deres værd.

Du kan støtte op om Verdensmål 13 med dine bæredygtige investeringer, og vi anbefaler, at du investerer i virksomheder, der:

  • Forsker i, eller har fundet, løsninger, der reducerer CO2-udledninger markant.
  • Forsker i, eller har fundet, løsninger, som fjerner CO2 fra atmosfæren.
  • Forsker i, eller har fundet, løsninger, der afhjælper de akutte problemer, som opstår på grund af klimaforandringer.

Hvordan kan du understøtte Verdensmål 13 med dine investeringer?

Hollandske Koninklijke DSM er et stort konglomerat, som leverer en lang række produkter og ydelser inden for medicin, næring og byggematerialer. Virksomheden har en klar bæredygtighedsprofil, men det er produktet Bovaer, som gør DSM interessant at nævne i denne sammenhæng.

Bovaer er en fodertilsætning, som reducerer malkekvægs metan-udledning med cirka en tredjedel. For kødkvæg kan reduktionen komme helt op på 90 procent. En kvart teskefuld harmløs tilsætning per ko per dag undertrykker de enzymer, der sætter gang i metanproduktionen hos koen. Metan er en mere problematisk drivhusgas end CO2, og kommer Bovaer for alvor ud til kød- og mælkeproducenterne, er der et kæmpe potentiale.

Tre malkekøer med Bovaer i kosten har en årlig besparelse i drivhusgas, der svarer til en fossildrevet familiebil. Her er tale om en virksomhed, som via videnskab har fundet en meget konkret vej til en mærkbar reduktion i drivhusgasser.

Bæredygtig investering i FNs verdensmål nr. 13

Men hvad hvis du gerne vil investere i et område med endnu større potentiale?

Franske Schneider Electric er kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Corporate Knights. Schneider leverer blandt andet digitale løsninger og energistyring, og virksomheden har et kraftigt fokus på eget CO2-aftryk.
 
Mere interessant er det dog, når vi ser, hvad Schneiders produkter og services har sparet kunderne – og dermed kloden – for. Hele 800 millioner tons CO2 er det nemlig indtil videre blevet til. Det svarer omtrent til hele Tysklands årlige udledning – og det er noget, der kan mærkes. Der er stadig et enormt potentiale for besparelser at hente i Schneiders produkter og ydelser, og det er på alle måder en virksomhed, der gør det godt.
 
Koninklijke DSM og Schneider er ikke købsanbefalinger. Hos Greensavings er de del af en bred portefølje, som består af både investeringsforeninger og EFT’er. Vi håber, at virksomhederne kan virke som inspiration til, hvordan du kan investere i Verdensmål 13: Klimaindsats.

De ovennævnte virksomheder er ikke købsanbefalinger, og vigtigst af alt er de hos Greensavings en del af en stor og veldiversificeret portefølje bestående af ETF’er og investeringsforeninger afhængigt af dit ønske. Håbet er, at ovenstående eksempler tjener som inspiration til, hvordan du kan foretage en bæredygtig investering i Verdensmål 13: Klimaindsats.